Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu teriminin kısaltması olan SEO, eğer bir markanız ve ilerlemesini istediğiniz bir internet siteniz mevcutsa en çok dikkat etmeniz gereken noktadır. Başarılı bir SEO takibine sahip değilseniz, internet sitenizin bulunduğu noktadan daha iyi bir noktaya ilerlemesinin imkânsız olduğunu söyleyebiliriz.
Forrester araştırma şirketinin yaptığı bir çalışmaya göre tüketicilerin online deneyimlerinin %93’ü, ilgilenilen konunun arama motoruna yazılmasıyla başlıyor. Elbette bu, araştırma yapmanın günümüzde geldiği noktayı göz önünde bulundurduğumuzda çok da şaşırtıcı değil. Cevabını merak ettiğiniz bir soru için en son ne zaman bir ansiklopedi kullandığınızı hatırlıyor musunuz? “Google” terimi bile artık günlük hayatımızda kullandığımız bir fiil haline gelmiş durumda. İnternet üzerinden araştırma yapmanın kısa tarihini merak edenleri böyle alalım: http://www.wordstream.com/articles/internet-search-engines-history
Peki dilediğiniz her an bu kadar hızlı ve ilginizi çekecek içeriklerin, bilgisayar ekranınıza nasıl ulaştığını hiç merak ettiniz mi?
SEO Nedir?
SEO, Search Engine Optimization veya Arama Motoru Optimizasyonu tanımının kısaltmasıdır.
Arama motorlarında ilgili sözcükler veya tanımlar girildiğinde bir websitesinin ilk sıralarda gözükmesini sağlayan bir süreç olarak tanımlayabiliriz. Bir websiteniz olduğunda çok sayıda erişim ve takipçi en çok arzulanan faktörlerden birkaçıdır. İyi bir SEO analizi tüketicilerin websitenize reklamlara gerek olmadan kendiliğinden ulaşmaları imkânını sağlar. Arama motoruna ilgili sözcükleri yazan tüketicilerin websitenize kendiliğinden ulaşmaları durumuna ‘organik trafik’ adı verilir, çünkü bu müşterilere ulaşmak için sizin fazladan bir çaba göstermeniz gerekmez.
Bu bağlamda, marka ve SEO ilişkisini mutualist ilişkilere benzetebiliriz; siz tüketiciye yararlı içerikler sağlarsınız, onlardan gelen organik trafik akışı da sizin daha iyi bir SEO datanız olmasını sağlar, bu da size daha çok müşteri kazandırır.
SEO Nasıl Çalışır?
SEO algoritmasını arama, sosyal ve içerik olarak üç kısımda incelemek mümkündür.
Arama
Sözcük Seçimi
Sözcükler, makalelerin küçük parçalar halinde incelenebilmesini sağlarlar. Doğru sözcük seçimi ve sıralaması arama motorlarının websitenizi daha küçük bir süzgeçten geçirmesine böylece daha spesifik bir tüketici kitlesine ulaşılmasına yardımcı olur. Doğru sözcük sıralaması seçtiğiniz websitelerinde bulunan içeriklerin istediğiniz konuyla birebir bağlantılı olma ihtimali artırır. (Doğru sözcük seçimi ile ilgili daha çok bilgi almak için Google Adwords Keyword Planner’dan yararlanabilirsiniz.)
Başlık Seçimi
Web sitenizin içeriğini anlamanın en iyi ve hızlı yolu başlıklar olduğu için, uygun bir başlık seçimi çok önemlidir. Bizim önerimiz seçeceğiniz başlıkların kısa ve konuyu anlatan kelimlerden oluşmasıdır.
Sosyal
Linkler (Bağlantılar)
SEO,linkleri öneri olarak ele alır. Eğer konuyla alakalı başka bir websitesinde alıntı olarak veya referans vermek amacıyla sizin sitenizden bahsediliyorsa veya sitenize ait bir link paylaşılıyorsa SEO algoritması bunu sizin sitenizin başarılı ve öne çıkarılmaya değer içerikleri olduğu yönünde yorumlayacaktır.
Öte yandan, alanınızla alakası olmayan veya farklı bir tüketici kitlesine hitap eden sitelerde adınızı duyurmaya çalışmak SEO algoritmasına zarar vereceğinden işinize yaramayacaktır.
İçerik
İyi içerikler iyi bir marka imajınız olmasını sağlar.
İyi içerikler daha çok müşteriyi websitenize çekeceği için SEO algoritmasının da websitenizi öne çıkarmasını sağlar.
SEO Neden Önemlidir?
SEO’nun kilit noktalarından sonra SEO’nun ve web sitenizi optimize etmenin önemini de daha iyi açıklayabiliriz. İyi bir sıralama başarılı bir web sitenin en önemli sırrıdır. Çünkü:
1. Online kullanıcıların %75’i arama motorlarında ilk sayfada çıkan sonuçlardan ileri gitmezler.
2. Online kullanıcıların %79’u arama motorlarında sponsorlu öne çıkarılan içerikler yerine organik içerikleri tercih ettiklerini söylüyorlar. Bu nedenle web sitenizin reklam yoluyla değil organik trafik yoluyla öne çıkıyor olması, web sitenize daha çok kullanıcı kazandıracaktır.
3. Ortalama bir konu başlığı ile ilgili internette her ay ortalama 100.000 arama yapılmaktadır.
4. İnternet kullanıcıların %82.6’sı arama motorlarından faydalanmaktadır.
Bizim önerimiz de web sitenizi ve içeriklerinizi SEO algoritmasıyla uyumlu bir biçimde düzenlemeniz olacaktır. Böylece hem marka imajınızı daha iyi bir noktaya getirecek hem de daha çok tüketiciye ulaşabileceksiniz.